Welkom te Gijzenzele

.......... De kleinste deelgemeente van Oosterzele

Ontstaan van de kerk

Artikels

De kerk van Gijzenzele

Het ontstaan van de kerk en de parochie Gijzenzele klimt op tot de vroege Middeleeuwen.
De vroege middeleeuwen situeren zich ergens tussen 5de en 9de eeuw, worden gekenmerkt door kleine alleenstaande vorstendommen en verschillende invasies van steppevolkeren. De vroege middeleeuwen eindigen bij het rijk van Karel de Grote die de feodaliteit introduceert. 

Karel De Kale – Koning van Frankrijk  823 - 877Een charter van Karel De Kale[1]koning van Frankrijk, gedagtekend 11 oktober 864, vermeld onder de bezittingen van de Sint-Baafsabdij, (op de linker oever van de schelde dus in Frankrijk), een kerk en een hoeve gelegen te “Gisengasule”, in pagus Bracbantense (het Brabantse Land – in het Germaanse rijk van Lodewijk de Duitsers – broer van Karel de Kale – vermits op de rechter schelde-oever) samen met Warminia en Flithersale 

 

verdrag verdun 843

 

 

 

  

 

 

 

 


[1] Karel de Kale  (13 juni 823 - 6 oktober 877) was koning van West-Frankenrijk, het westelijk deel van het Frankische rijk. Rond het jaar 760 was het rijk der Franken in Europa een machtig koninkrijk. Door veroveringen hadden ze hun gebied flink uitgebreid. Ze waren binnengedrongen in het tegenwoordige België en Frankrijk. Karel de Kale werd geboren in Frankfurt aan de Main als jongste zoon van keizer Lodewijk de Vrome. Karel stierf in Avrieux (Savoye).Het Verdrag van Verdun leidde tot de verdeling van West-Europa in drie grote delen, waarvan het Middenrijk (Lotharius) weldra werd opgeslokt door het Duitse keizerrijk. Uit het Middenrijk groeiden de huidige staten België, Nederland, Luxemburg, Zwitserland en Italië.