Welkom te Gijzenzele

.......... De kleinste deelgemeente van Oosterzele

Getuigenissen uit Gijzenzele

Artikels

Gedreven door herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog, sloegen in mei 1940 honderdduizenden Belgen op de vlucht, richting kust, richting Frankrijk. Er ontstond een chaos van jewelste op de Belgische wegen. De enorme vluchtelingenstroom die vanaf de eerste dag ontstond, bemoeilijkte in grote mate het oprukken van de bevriende troepen. Het was echter niet alleen de burgerbevolking die het land ijlings verliet, ook de gezagsdragers en ambtenaren maakten zich uit de voeten. In Frankrijk was de situatie voor de ongeveer twee miljoen Belgische vluchtelingen (ca. 20 % van de bevolking!) in het begin, alle omstandigheden in acht genomen, redelijk goed. **

 

899

Foto Soma

 

Na de capitulatie en de anti-Leopold III radiorede van de Franse eerste minister Reynaud veranderde de toestand. De vriendelijkheid van de Fransen sloeg om in bittere woede en wraaklust. De Vlamingen werden uitgescholden voor "les Boches du nord" en als zij om drinken vroegen snauwden ze: "Allez boir au canal Albert".

Hier bij ons startte het fenomeen reeds op 15 mei, meestal richting Gent.

De paniek groeide bij de bevolking, veelal tengevolge van fantasierijke verhalen over de moordende Stuka's, de nietsontziende parachutisten, de bloedige gevechten aan het Albertkanaal.

De volgende dagen groeide de vluchtelingenstroom nog aan. Daartussen colonnes Belgische soldaten die zich terugtrokken.

Enkele getuigenissen